06 30 694 30 34 dorog.tdm@gmail.com

Telt házzal, azaz több, mint 30 fővel indult útjára a „Süttői mészkő útja a bányától a Parlamentig” elnevezésű túra a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület szervezésében. Az izgatott résztvevőket Horváth Viktória, a szervezet munkatársa, valamint Czermann János, a település polgármestere köszöntötte. Bevezetőjükben elmondták, a rendhagyó program az ’Ismerjük meg a szomszéd települést” sorozat részét képezi, melynek célja az, hogy a környező városokban, falvakban lakókat közelebb hozzák egymáshoz, és együtt fedezzék fel a csodálatos környezeti adottságokat.

A túra elején izgalmas előadást hallgathattak meg a résztvevők

A túra első állomása során a Hársfa-parkot tekintették meg a résztvevők, ahol Barakka Gábor helytörténész avatta be őket Magyarország 8. legszélesebb, 400-420 éves „Rákóczi-hárs”-ának történetébe, és Süttő múltjába.

A mintegy 6 km-es út második pihenője és egyben frissítő pontja a Prindl-forrás volt, ahol a – vizsgálatokkal is igazoltan – kristálytiszta vízből mindenki kedvére fogyaszthatott.

A túra fő attrakciójaként beharangozott Vaskapu-bánya sok érdekességet tartogatott a jelen lévőknek: megtudhatták hogyan, milyen technológiával bányásszák a mészkövet, mi módon, és milyen eszközökkel dolgozzák fel, és milyen termékeket készítenek belőle. Ugyan a Parlament díszítését egy másik süttői bánya mészkövével (Reneszánsz Kőfaragó Zrt.) végezték el, de a Travertin Kft. gondozásában álló terület is tökéletesen bemutatta a bányászás folyamatát.

Az út végeztével Bikolpusztán, a polgármester úr tanyáján helyi termék kóstolón vehettek részt az érdeklődők, ahol helyi sajtokat, kolbászokat, édes-és sós süteményeket fogyaszthattak.