06 30 694 30 34 dorog.tdm@gmail.com

2019. október 19-én került sor a „Nyergesi pincetúra – Túra a bor és a múlt mámorában” elnevezésű programra. A Dorog és Térsége Turizmus Egyesület a tavalyi évben rendezte meg először a Találkozzunk nálunk” – térségi túrasorozatát, mely során az egyes települések történelme, természetes és épített látnivalói kerülnek fókuszba, helyi és rendkívül felkészült túravezetők közreműködésével. 

Közel 45 fő várta, csodálatos napsütéses időben a túra kezdetét a nyergesújfalui Polgármesteri Hivatal előtt. A 3 szervező – Mihelik Magdolna és Fleithné Viki néni a helyiek részéről, valamint Horváth Viktória a Dorogi TDM munkatársa – köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatták a tervezett útvonalat, valamint a borkóstolással egybekötött pincetúrák helyszíneit. A lelkes csapat először a Fülöp Pince palackozó üzemébe látogatott el, ahol ifj. Fülöp István mutatta be borait, valamint a palackozás metódusát az érdeklődők számára. Ugyanitt lehetőség nyílt kóstolásra is, elsősorban a rozé, valamint az Irsai Olivér került kibontásra, de ezt több különleges palack is követte. 

Az út folytatásaként először a Térségi Közösségi Ház előtti téren lévő I. világháborús emléket, majd a Sánc-hegy emlékműveit, valamint a csodálatos dunai panorámát tekintettük meg. Polgármester Asszony beszámolt a Limes projekt aktuális állásáról, a tervezett fejlesztésekről, melyek helyszíneit is megtekintettük. Az idő még azt is lehetővé tette, hogy egészen az Esztergomi Bazilikáig ellássunk. A Pincevölgyekig a Héregi úton jutottunk el, ahol a Bersek-bányáról hallhattunk történeteket a helyi vezetőktől. A Mihelik-pincében a helybéli természetjárók házi süteményei várták az ekkorra megfáradt csapatot, az ezt követő Maros-pincében pedig igazi pálinka különlegességeket kóstolhattak a résztvevők. A mangó-, és kávélikőr, és a szamóca-, bodzabogyós-, valamint az áfonyapálinka valóságos kuriózumnak számít, a házigazda Maros Peti szívesen mesélt elkészítésük történetéről, valamint az elnyert érmes helyezésekről. 

A 8 kilométeres kellemes túra a kora délutáni órákban ért véget. A résztvevők megegyeztek abban, hogy a következő évben onnan folytatják, ahol itt abbahagyták…